• Ostrov Ischia

Gastronomie na Ischii

Kuchyně ostrova je samozřejmě velmi blízká neapolitánské. V nabídce jsou hlavně zdejší tradiční speciality – především dary, poskytované čistým Tyrhénským mořem na dlouhých pobřežích ostrova. Skalnaté a písečné úseky nabízejí rozmanité rybářské úlovky: sardinky, tuňáky, mečouny, chobotnice, kalamáry, krevety, pražmy, tresky, mořské okouny, langusty, mořského ježka a bezpočet druhů rybích specialit, které jsou oblíbené jak mezi domorodci, tak návštěvníky ostrova.

ischia gastr

Rozmanité, ale přitom klasické, jsou způsoby přípravy rybích pokrmů: v žádném případě nesmí chybět rybí polévka, oblíbené jsou dlouhé tenké ploché nudle linguine nebo špagety se škeblemi (vongole) s rajčatovou omáčkou nebo in bianco (pouze s olivovým olejem, bez rajčat), těstoviny s mořskými plody nebo mořskými raky, linguine se slávkami jedlými (cozze) a s ovčím sýrem. Obzvláště byste neměli vynechat ančovičky (alici) okořeněné, smažené, obalené v těstíčku nebo naložené v soli.

Skoro každá restaurace nabízí typickou specialitu coniglio all cacciata (králíka na divoko). Podává se salát caprese (rajčatový salát s mozzarelou), lilek a porcované houby nakládané v oleji, parmazán, kapie nakládané v oleji nebo smažené.

A v neposlední řadě pizza, jedna z těch klasických je pizza Napoletana (rajčata, oregano, sůl, pepř), pizza Romana (rajčata, sardinky, mozzarella), pizza Margarita (rajčata, mozzarella). Název Margarita pochází z roku 1889, pizza byla pojmenována na počest královny Markéty Savojské, která pobývala v Capodimonte. Použité ingredience, rajčata, mozzarella a bazalka symbolizují italské národní barvy.

Sladkosti a různé zákusky se pečou v každé pekárně na ostrově, zajímavostí je moučník Babá – nadýchaný piškotový moučník uvnitř plněný šlehačkou, krémem nebo také citronovým likérem (limoncellem), Boží milosti – plněné taštičky z listového těsta podávané s náplní nebo bez, dorty, zdobené dle fantazie cukráře: tiramisu, caprese (čokoládový dort s ořechy), krémové řezy, citronové zákusky. Jablkový závin a pastiera (listové těsto, plněné krémem s kandovaným ovocem) jsou typickými ostrovními sladkostmi podávanými hlavně o Velikonocích.

Musíme zmínit výborná místní vína. Úrodné vinice se nacházejí pod úpatím Monte Epomea a mezi vesnicemi Panza, Ciglio, Serrara, Cimmentorosso. Z bílých připomínáme: Biancolella, Forastera, Piéllero, Cimmento rosso a Frassitelli, z červencých Per´e Palummmo a Nontecorvo od společnosti Casa D´Ambra a don Alfonso, Epomeo a Pizzavino od společnosti Parrzzo. Vinařská společnost Casa D´Ambra je od roku 1987 také výrobcem šampaňského Kalimera.

Mezi ostrovními likéry nechybí Limoncello, vyráběné z citronové kúry, naložené v alkoholu s cukrem. Pak Cremoncello (krémový citronový likér), Fragolino (jahodové víno) a další známe likéry Amarichiisa, Rucolina a Rosolino, vyráběné z místních bylinek.